Bijna 300 mensen hebben de evaluatie van de ZAC2012 ingevuld, waarvoor onze hartelijke dank. Hieronder de resultaten om jullie een inzicht te geven in de verscheidenheid van meningen en ZAC-belevingen.

Skip naar Samenvatting evaluatie of Losse Opmerkingen


We hebben dit jaar een gok genomen door te breken met een traditie en de ZAC op vrijdag te organiseren. We vonden het dan ook zeer spannend te horen wat de deelnemers daarvan vonden. Uiteindelijk blijkt de ‘ZAC op vrijdag’ behoorlijk goed te bevallen (18% Donderdag, 77% Vrijdag)!

Evaluatie 2012 - 1 ZAC op Donderdag of Vrijdag?


Samenvatting evaluatie

(zie ook de grafieken hieronder):

 • Het wedstrijdschema zat dit jaar niet goed in elkaar. Teams speelden meerdere keren tegen dezelfde tegenstander.
  En de verdeling gras/kunstgras was niet helemaal evenredig.
 • Teams moesten te vaak fluiten met 4 fluitisten per keer, waardoor teams in de pauze bijna nooit compleet waren. (beter is twee avonden met 8 of 12 scheidsrechters te fluiten).
 • Het doorgeven van de uitslagen door teams blijkt ieder jaar weer een probleem, ondanks de veelvuldige meldingen hierover. Volgend jaar gaan we wéér proberen daar iets op te verzinnen.
 • Sommige mensen hebben een hekel aan graswedstrijden, anderen vinden het juist leuk om weer eens op gras te spelen (alleen tijdens de ZAC). Het ziet er naar uit dat Groen-Geel ook komend seizoen nauwelijks meer op gras speelt, wellicht draagt dat bij aan het Groen-Gele-Gras-sentiment.
 • We hebben dit jaar geen meldingen ontvangen van gevaarlijk spel, maar feit blijft dat we allemaal rekening met elkaar dienen te houden. En voor ervaren hockeyers is dat hockeytechnisch makkelijker dan voor beginners.
 • Er zijn altijd verschillen in hockeyniveau’s tussen teams. Elk jaar proberen we de niveauverschillen tussen teams recht te trekken, zodat alle teams evenveel spelers van hetzelfde hockeyniveau hebben. Sommige spelers zijn echter fanatieker dan andere en als één hele sterke speler een avond niet aanwezig is heeft dat meer impact dan iemand met ander hockeyniveau.
  Er zijn overigens ook mensen wel eens mensen geweest die bewust een andere speelsterkte opgaven, tja… wat moeten we daarmee?
 • De verstrekking van de shirts was dit jaar wat gecompliceerder doordat alle namen al voorbedrukt waren. Bovendien was het niet duidelijk dat de shirts per team werden uitgedeeld, en vanaf daar het team verantwoordelijk was voor de shirts. De shirts van deelnemers die de eerste of twee keer niet aanwezig waren bleven daardoor wel eens liggen, en diverse dozen (met shirts) zwierven over de velden van Groen-Geel.
  Overigens vinden we de chaos van mensen die tijdens het eerste ZAC-uur desperaat zoeken naar hun eigen teamkleur… en daarna naar hun eigen team, helemaal bij de ZAC passen.
 • Nog een opmerking over het ogenschijnlijk verdwijnen van eigendommen; dit blijkt achteraf gelukkig toch niet te zijn gebeurd, zover wij weten.
  Wij hebben de taak op ons genomen om de meest waardevolle gevonden voorwerpen (hockeysticks, brillen, lenzen, scheendekkers etc… elke week verdubbelde het aantal) weer te terug te brengen bij de eigenaar. Dit is gelukt, in bijna alle gevallen bleken de desbetreffende eigenaren aan nachtelijke vorm van vergeetachtigheid te hebben geleden.
 • De communicatie via Facebook is ook dit jaar weer zeer succesvol gebleken. Het is snel, effectief en laagdrempelig. Het communicatiekanaal wordt dan ook bijzonder goed gewaardeerd door de deelnemers.
  Bovendien worden de berichten en vooral foto’s op Facebook door duizenden mensen bekeken, dit is bijzonder veel voor een evenement met ‘slechts’ 600+ deelnemers!!
 • Promotie van de ZAC gaat al jaren via-via. Dat werd ook dit jaar weer bewezen door meer dan 500 aanmeldingen binnen de eerste 24 uur!


Losse Opmerkingen

 

 1. Goede organisatie, erg gezellig en vrijdagavond verbetert de sfeer met 1000% tov andere jaren
 2. Het was super leuk! Dank jullie wel voor de organisatie. Volgend jaar weer. Krijgen wij automatisch een uitnodiging?
 3. Standaard wellicht maar dames wcs echt wel heel vies én weinig! Verder FANTASTISCH! DUURT TE KORT!
 4. wellicht handig om de teamnamen op de shirts te zetten of een plek met een vlag met daar de naam op.. zo is het verzamelen duidelijker.
 5. Graswedstrijden op de ZAC zijn prima !
 6. Muziek: De DJ draaide iedere week bijna precies hetzelfde. Dat was wel goeie feestmuziek, maar iets meer variatie zou wel mogen. Het geluid stond ook over het algemeen te hard. De band op de laatste avond was wel goed, maar hun geluid stond helaas niet best afgesteld. Ik vond het wat teleurstellend dat er alleen de laatste avond een band was. Volgend jaar bijvoorbeeld 2 keer een band, en dan meer een allround-coverband, niet alleen discomuziek maar ook rock en pop. En dan het geluid beter regelen, met name harder. Wedstrijdtafel: ik heb al die 6 avonden geen duidelijke wedstrijdtafel gezien, die bemand was door de ZaCie en waar je uitslagen kon doorgeven. De ZacCie was onzichtbaar doordat ze zelf meehockeyden. Pas op de laatste foto’s zag ik wie er in zat, ik wist het alleen van harold omdat hij teamberichten stuurde.
 7. goed gedaan, bestuur!
 8. Complimenten voor de organisatie! Tof thema en heb leuke avonden gehad!
 9. Ik vond 600 mensen echt teveel, het was te druk in het clubhuis ‘s avonds…. ondanks de tent buiten.
 10. Jammer vond ik het wedstrijdschema, waardoor we 3x tegen dezelfde tegenstanders moesten spelen. Had liever 1x tegen alle teams met andere kleur shirt gespeeld. Verder was het weer top!
 11. de teamverdeling was niet heel eerlijk: sommige teams met een aantal goede mannen, en andere teams met veel spelers die nog nooit gehockeyed hadden, en geen ‘H1’ spelers.. niet heel leuk om dan tegen zo’n überfanatiek team te moeten.
 12. Dank voor de goede organisatie!!
 13. De communicatie vooraf over de invulling van de avonden mag beter. (vanaf hoe laat aanwezig, hoe laat starten de wedstrijden, afmelden e.d.) Dit heb ik als nieuwkomer onduidelijk gevonden en gemist. Ik kende namelijk niemand binnen Groen Geel die me hierover kon informeren. (los van de ZACcie uiteraard 😉 )
 14. Waarom werden de standen en uitslagen pas donderdag(en) bekendgemaakt, dit moet toch wel eerder kunnen?
 15. Jullie hebben het goed geregeld!!
 16. Ik heb drie keer tegen eenzelfde team gespeeld en dat vind ik wel jammer. Ook heb ik in totaal 3 keer op kunstgras gespeeld en ben 1 vrijdag niet geweest. Vind ik aan de weinig kant
 17. Garderobe service zou handig en erg welkom zijn. #2. Muziek op de velden tijdens wedstrijden #3. Optie om 1 vriend op te geven als teamgenoot
 18. Band was niet slecht of minder leuk, maar muziek was slecht te horen. Diefstal van sticks was binnen mijn vrienden groep erg hoog.. (uiteraard waren zij slachtoffer).
 19. Jullie zijn echt supergoed bezig, complimenten!!!
 20. Hoe is het mogelijk dat ik van de 10 wedstrijden, er maar 2 of 3 op kg speel terwijl 50% vd velden kg is. Waarom spelen we 2x het zelfde schema, dag 1 en 2 waren gelijk aan dag 3 en 4?? ?Verder was het echt goud en ben ik er volgend jaar weer bij.
 21. Top gedaan! Petje af voor de organisatie
 22. Doordat de zac op een vrijdag was heb ik iedere week het lichtje uitgedaan en onwijs genoten. Het jaar ervoor kon ik niet tot laat blijven i.v.m. Werk de dag erna, vrij vragen is namelijk niet mogelijk. dat maakt het veel minder leuk. Als het volgend jaar weer op de vrijdagen is, doe ik zeker weten mee!
 23. ik heb een heel leuke ZAC gehad! Dank jullie wel! Ik was captain en alles was voor mij duidelijk (te vinden) en dus makkelijk door te geven aan mijn team. Uit het team kwamen veel positieve berichten elke week! De muziek was iets wat veel van het zelfde en de laatste avond was die band niet echt een knallende afsluiter.. Volgend jaar iets hippers als act de laatste avond..? Nog maals dank jullie wel voor 6 leuke avonden!
 24. Volgend jaar toch handiger om de shirts bij door de wedstrijd leiding te geven, zoekt makkelijker naar teamies (zoekt gewoon op kleur)
 25. Het was top en professioneel opgezet.
 26. Reden om je niet in te schrijven bij groen-geel; Er is mij niet duidelijk geworden welke teams ik mij bij aan zou kunnen sluiten, welk niveau zij dan spelen etc.
 27. Bedankt voor de goede organisatie van het toernooi!
 28. We hadden een aantal mensen in ons team die totaal niets van zich lieten horen en niet zijn geweest. Daardoor stonden we vaak met zn 9en ofzo. Dat is van tevoren niet echt te ondervangen, maar kan er een soort van Help we hebben te weinig meldpunt komen?
 29. Bij ons team was de ‘no show’ erg hoog. Geen idee hoe dat voorkomen kan worden, maar het was wel jammer. Daarnaast hebben we veel op gras gespeeld, terwijl ik van andere teams hoorde dat zij haast nooit op gras hoefden te spelen. Eerlijkere verdeling is gewenst.
 30. Wil volgend jaar wel weer captain zijn, was stiekem toch wel leuk 🙂
 31. ZAC-sokken!
 32. Zeker op de wat verder gelegen velden is de toeter, begin en eindsignaal, niet of slecht te horen. Helemaal met veel wind. Kan het wedstrijdschema ook rekening houden met loopafstanden zodat je niet van het ene verste naar het andere uiterste veld hoeft te wandelen? Dit kost speelminuten. Het weer mocht dit jaar wel wat beter.
 33. Ik woon nu nog in Utrecht, dus vandaar dat ik heb besloten nog een jaar met de inschrijving te wachten! ps. stickers in de stad waren niet te missen!!!
 34. Erg vreemd/jammer was het dat je tegen sommige teams wel 3 keer speelde, terwijl je tegen andere teams nooit moest spelen.
 35. Donderdagavond komt mij een stuk beter uit omdat ik er dan echt vaker bij kan zijn. Vrijdag is echter wel een avond waarop aanzienlijk beter wordt geknald. Mijn voorstel is dan: 5x op donderdag en de laatste keer op vrijdag.
 36. S.v.p. geen video/film opnames maken, wel foto’s maken.
 37. Ik begreep dat het elk jaar toch weer heel lastig is om sponsoren te strikken. Is het een idee om daar actief op te scouten middels FB oid? Wellicht zijn er mensen in DH die heel makkelijk iets van de grond (bij hun werkgever) kunnen krijgen of die megagoed zijn in acquisitie lopen. Dat scheelt dan weer! Groet, Kristel Giebels
 38. Mijn eerste ZAC bond ik erg leuk. Wel vond ik het raar dat we vaak tegen dezelfde teams speelden. Het lijkt me niet eenvoudig om zo’n schema in elkaar te zetten, maar had t leuker gevonden wanneer we tegen meer verschillende teams zouden spelen.
 39. Focus blijven houden op het hockey en minder op commercie en goede doelen. Algemene indruk was het overheersend. Planning van wedstrijden, teamfoto en fluiten kan handiger worden gedaan.
 40. Bedankt voor de mooie ZAC!
 41. Ik weet er zit veel tijd en moeite in het organiseren van dit evenment – maar – misschien een soort van reunie-dag – voordat het echte hockey-seizoen begint – eind augustus als opstarter – heel erg bedankt voor dit mooie evement – was de moeite waard om heen en weer te rijden vanuit Rotterdam 🙂
 42. Was zonde dat we een aantal keer tegen dezelfde teams speelden. Beter op letten met maken speelschema
 43. 3 opmerkingen: #- Het aantal van 650 zac mensen vond ik teveel. Het was vaak te druk in het clubhuis, zeker de eerste en de laatste avond. Je kon geen kant op. Dat was voorgaande jaren toch wel beter.
  #- Als ik aankwam moest ik vaak zoeken waar ik moest spelen. Een aantal schema’s ophangen in het clubhuis zou welkom zijn. #- Ik hoorde van veel mensen dat de band ‘Disco’ wel leuke maar niet altijd heel dansbare en bekende muziek speelde. #Verder petje af voor de organisatie. Het was helemaal top!
 44. graag meer aandacht voor gelijke hockeyniveau’s, ik zat nu in een team met bijna alleen mensen die niet eerder gehockeyd hadden, we verloren alles dik, het gaat om de gezelligheid, dat weet ik, maar toch…..
 45. Volgend jaar ook een app voor ons android users! Ik was dit jaar captain, geen probleem. Maar had geen kwaad gekund als iemand dat eerst even had gevraagd. Nu was het zo’n voldongen feit.
 46. Zac op vrijdag is echt een verbetering! Het is alleen zó jammer dat er nu 600 mensen zijn ipv 500. Echt té massaal. Je kon binnen bijna niet meer dansen, en als je er stond was het niet meer leuk vanwege de drukte. Als je het exclusief wil houden, zou ik er als organisatie echt een limiet van 500 aan houden. Verder heb ik sommige mensen uit mijn team nooit gezien, die kun je met een limiet sneller uitsluiten? Verder was ik de enige die niet kon hockeyen in het team, viel mij op. Daardoor krijg je minder vaak de bal, omdat je wil winnen (terecht). Maar het spel wordt zo wel minder leuk, en dat is jammer. Verder gezellig! P.s. volgend jaar iets langere shirtjes voor de vrouwen? Ze zitten strak genoeg, alleen moesten we wel een shirt eronder dragen zodat het geen naveltruitje werd 🙂
 47. Wat een gezeldig goed georganiseerde competitie!! alles was helemaal super!
 48. Beter zittende shirts volgend jaar! De shirts zijn niet echt flatteus…. (hihi)
 49. Als de ZAC op vrijdag is ben je ook meteen een deel van je weekend kwijt en kan ik niet lang blijven op het feest, omdat ik ‘s ochtends de trein van 7u moet hebben. Muziek stond echt veel te hard!!! Zo kun je niet meer gezellig met je teamgenootjes kletsen naast het dansen. Van de band Disco En Zo heb ik niks gehoord, omdat je de dames niet over de muziek heen kon horen. Uitslagen op de site werden niet snel bijgewerkt en dat is jammer, want als je een avondje moet missen kun je vervolgens niet zien hoe je team het gedaan heeft.
 50. liever weer op donderdag. Op vrijdag kan ik minder vaak. (en beter brak op je werk dan op je vrije zaterdag 🙂
 51. Was waanzinnig!!
 52. Discoband was slecht op de laatste avond, de top40 muziek doet het stom genoeg toch het beste. Verder supertoernooi gehad, tot volgend jaar!
 53. Dank voor de organisatie!
 54. Was weer GOED!! net als vorig jaar. zit weer lekker in de lift
 55. Niemand wil dat ik ga hockeyen 😉
 56. Als oplossing voor het niet doorgeven van de scores heb ik het volgende bedacht: – Probleem: Wanneer een team verliest wordt de score vaak niet doorgegeven. Oplossing: De scheidsrechters zijn verantwoordelijk voor het (correct) doorgeven van de scores. Indien dit niet gebeurt zal het team van de scheidsrechters eveneens een puntenmindering krijgen. Voor de rest complimenten voor de organisatie! Groet, Remco
 57. Feesten mogen langer doorgaan!
 58. Ook handig om op de shits je teamnaam te drukken. Zeker voor de eerste keer handig om je team te vinden;) Ook leuk om duidelijk te maken dat het allemaal niet zo serieus hoeft met zo’n toernooi met spelregels. Veel mensen kunnen gewoon niet hockeyen.. zie een shoot dan lekker door de vingers! Maar dat is gewoon mijn mening 😉 Maar ga zo door, waren weer 6 top avonden!!!! Vanuit DenHaagStudentenstad.nl blijven we dit toernooi graag steunen!
 59. ZAC weer verplaatsen naar donderdagavond! Was verder helemaal top! Enne… die band van de laatste avond nooit meer uitnodigen ;-)!
 60. Verbetering voor het maken van de teamfoto. De dag dat wij onze teamfoto moesten maken (volgens het schema), waren wij met een grote groep op tijd om de foto te maken. We moesten echter zelf achter de informatie aan dat de fotograaf zijn kaartje was vergeten en dat het nu niet mogelijk was. Als jullie erop hameren dat iedereen op tijd er moet zijn en ook de moeite daar voor doet, zorg er dan ook voor dat het op welke wijze dan ook netjes wordt afgehandeld.
 61. Facebook is een waardeloos medium, ik heb geen enkele communicatie van mijn team meegekregen omdat ik het niet heb (en ook geen facebook wil)!
 62. Ik vond de ZAC erg leuk! Het viel me wel een beetje tegen dat we alleen maar tegen dezelfde mensen hebben gespeeld, persoonlijk had ik het leuk gevonden meer verschillende tegenstanders te hebben. De DJ was geweldig, de band en de saxofonist hadden voor mij niet gehoeven. Al met al erg geslaagd, bedankt voor de organisatie en tot volgend jaar!
 63. Ik was niet bij de laatste avond dus weet ik niet hoe de dj was: die antwoordmogelijkheid ontbrak. Bijvoegen dus. Verder stond er bij mij dat ik een shirt en sokken zou krijgen, maar we kregen alleen een shirt. Ik heb het als supertof ervaren, het was mijn eerste keer en ik doe graag nog een keer mee!
 64. ik wil volgend jaar in hetzelfde team;-)!
 65. Overige opmerkingen
 66. Dank voor de organisatie!!!